De bevrijding door de ogen van een jonge Britse soldaat.
Jack Oakley, een soldaat van de 49ste Infanterie Divisie hield in 1944 - 45 een dag boek bij dat nooit eerder is gepubliceerd. Je kunt het nu precies 70 jaar later volgen. Bekijk de site. Of volg het op facebook.


Enschede in de tweede wereldoorlog

Op deze website krijgt u aan de hand van oude documenten en artikelen uit oorlogskranten een beeld van de oorlogsjaren in Enschede.
De tekst is gedateerd en in veel artikelen klinkt duidelijk de Duitse censuur door maar toch geven ze een aardig beeld van die tijd.

De artikelen zijn aangevuld met verhalen over de oorlog. Voor deze inleidende verhalen is gebruik gemaakt van diverse bronnen. Daar waar mogelijk is de gebruikte bron vermeld.

Binnenkort zal de website worden aangevuld met persoonlijke verhalen van Enschedeërs die de oorlog hebben meegemaakt. Deze verhalen zijn in de aanloop naar de expositie op Zuidkamp van 4 en 5 mei 2013 en naar aanleiding van de reacties daarna verzameld.

Enschede is zeker niet ongeschonden uit de oorlog gekomen. De stad is diverse keren gebombardeerd. Werd er in de eerste jaren van de oorlog wel melding van een bombardement gemaakt in de krant. "Plaats in het Oosten des lands zwaar getroffen.", in latere jaren werd er uitgebreid aandacht besteed aan de bommenregen die een aantal zwarte bladzijden in de Enschedese geschiedenis waren. "Hagel van brandbommen om Enschede"

Met toen&nu foto's is geprobeerd een link tussen heden en verleden te leggen:
before
after


Het nieuwe boek van Jaap Scholten over zijn familie en de Enschedese fabriek.
een onvolledig en historisch niet noodzakelijkerwijs altijd correct portret van een familie van opgejaagde menisten, grootindustrielen, kleinwildjagers, landhuizenbouwers, collectioneurs, polygame avonturiers, dromers en dappere vrouwen. Meer informatie


Herdenken

In de jaren na de oorlog is er diverse malen aandacht aan de oorlog geschonken. Enschede kent een heel aantal monumenten die herinneren aan de oorlog waarbij de beeldengroep van Mari Andriessen in het Volkspark het meest in het oog springt.
Lees verder >>

Vieren van de bevrijding

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is dat wordt hier in het oosten niet vergeten. Een aantal maal is de bevrijding groot gevierd.
Lees verder >>

 

Bevrijders in Enschede Kent u een Enschedeer op deze foto?
Of kunt u vertellen in welke straat de foto is genomen?
Zoon van Britse veteraan is op zoek naar informatie.
Klik hier voor een grotere versie.

 

Digitaal archief

Heeft u foto's, documenten, briefjes, voorwerpen etc. die een relatie hebben met Enschede in de tweede wereldoorlog. Neemt u dan contact op en help mee met het opbouwen van een digitaal archief van Enschedese oorlogsverhalen en documenten. Hieronder enkele voorbeelden uit het digitale archief.

Formulier van inbeslagname van een fiets in Enschede. Afgegeven door de Wehrmachtkommandantur Enschede in oktober 1944.

Portret van dhr. G.J. Roolvink uit Enschede in militair uniform voor 1940.

Document betreffende de luchtbeschermingsdienst in Enschede.

Algemeen Handelsblad - 3 april 1945 - Zware strijd aan de Nederlandsche grens tussen Rijn en Enschede.

Algemeen Handelsblad - 3 april 1945 - Zware strijd aan de Nederlandsche grens tussen Rijn en Enschede.

Usselerweg na het bombardement van 22 februari 1944 op Enschede.

Ga naar het digitaal archief.

 

Nieuws en toevoegingenIk hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom. Klik dan hier om mij te mailen.

 
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour