Tentoonstelling 2015

Tentoonstelling ‘Enschede in WOII’, die in samenwerking met SecondWorldwar.nl, bibliotheek Enschede, Synagoge Enschede en het stadsarchief is samengesteld. In die tentoonstelling zag de bezoeker: persoonlijke voorwerpen, brieven en achtergronden van Enschedese verzetsmensen, vervolgden, onderduikers, geallieerde vliegers en bevrijders, waarvan een deel in Enschede het leven liet.

Burgemeester Fred de Graaf houdt een toespraak in de Synagoge in Enschede tijdens de opening van de tentoonstelling over Enschede in WO2.Burgemeester Fred de Graaf houdt een toespraak in de Synagoge in Enschede tijdens de opening van de tentoonstelling over Enschede in WO2.
Aankondiging van de tentoonstelling bij de centrale bibliotheek en de lezingen rondom 70 jaar bevrijding.Aankondiging van de tentoonstelling bij de centrale bibliotheek en de lezingen rondom 70 jaar bevrijding.
Big band speelt liedjes uit de oorlog tijdens de opening van de tentoonstelling op 1 april 2015.Big band speelt liedjes uit de oorlog tijdens de opening van de tentoonstelling op 1 april 2015.
Propaganda flyers gedropt door de RAF en USAAF. Omdat Enschede vlak bij de grens ligt kwamen hier zowel Nederlandse als ook Duitstalige flyers neer.Propaganda flyers gedropt door de RAF en USAAF. Omdat Enschede vlak bij de grens ligt kwamen hier zowel Nederlandse als ook Duitstalige flyers neer.
Big Band in de Entreehal van de Centrale Bibliotheek in Enschede bij de opening van de tentoonstelling over Enschede in WO2.Big Band in de Entreehal van de Centrale Bibliotheek in Enschede bij de opening van de tentoonstelling over Enschede in WO2.
Big Band in de Entreehal van de Centrale Bibliotheek in Enschede bij de opening van de tentoonstelling over Enschede in WO2.Big Band in de Entreehal van de Centrale Bibliotheek in Enschede bij de opening van de tentoonstelling over Enschede in WO2.
Burgemeester Fred de Graaf en samensteller van de tentoonstelling Eric Heijink tijdens de opening op 1 april 2015.Burgemeester Fred de Graaf en samensteller van de tentoonstelling Eric Heijink tijdens de opening op 1 april 2015.
Geallieerde uniformen en het uniform van een Duitse krijgsgevangene bij de tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek in Enschede.Geallieerde uniformen en het uniform van een Duitse krijgsgevangene bij de tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek in Enschede.
Geallieerde emblemen, sigaretten, thee etc.Geallieerde emblemen, sigaretten, thee etc.
Vitrines met als thema: Luchtoorlog. Centrale Bibliotheek Enschede. April / Mei 2015Vitrines met als thema: Luchtoorlog. Centrale Bibliotheek Enschede. April / Mei 2015
Luchtoorlog. Amerikaanse parachute en resten van neergestorte vliegtuigen. Een Focke Wulf en een P-38 Lightning.Luchtoorlog. Amerikaanse parachute en resten van neergestorte vliegtuigen. Een Focke Wulf en een P-38 Lightning.
Bevrijding en bevrijdingsfeesten in Enschede in april en mei 1945.Bevrijding en bevrijdingsfeesten in Enschede in april en mei 1945.
Typmachine met verzetsblaadje. Veel van de illegale blaadjes werden in het begin getypt en gestencild. Later werden deze professioneler illegaal gedrukt.Typmachine met verzetsblaadje. Veel van de illegale blaadjes werden in het begin getypt en gestencild. Later werden deze professioneler illegaal gedrukt.
De Britse bevrijders. Despatch riders helm en tracks van een Sherman tank en Bren carrier.De Britse bevrijders. Despatch riders helm en tracks van een Sherman tank en Bren carrier.
Biografieën van Enschedese verzetsstrijders.Biografieën van Enschedese verzetsstrijders.
Eric Heijink, organisator van de WO2 tentoonstelling met veteraan Ray Cumbley van de Welsh Guards.Eric Heijink, organisator van de WO2 tentoonstelling met veteraan Ray Cumbley van de Welsh Guards.
Biografieën van Geallieerde vliegers die bij Enschede zijn neergestort en daarbij het leven hebben gelaten.Biografieën van Geallieerde vliegers die bij Enschede zijn neergestort en daarbij het leven hebben gelaten.
Ray Cumbley, Welsh Guards, Guards Armoured Division. Een van de bevrijders poserend bij zijn eigen verhaal. Mei 2015.Ray Cumbley, Welsh Guards, Guards Armoured Division. Een van de bevrijders poserend bij zijn eigen verhaal. Mei 2015.
Veteranen Leslie Bernhard en Peter Brown bekijken hun eigen verhalen.Veteranen Leslie Bernhard en Peter Brown bekijken hun eigen verhalen.
Geallieerde parachute behorend bij een droppingscontainer.Geallieerde parachute behorend bij een droppingscontainer.
Brieven en documenten van Enscheders die om diverse redenen in Nazi kampen hebben gezeten.Brieven en documenten van Enscheders die om diverse redenen in Nazi kampen hebben gezeten.

Heeft u vragen? stel ze hier.< Terug naar voorpagina

Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.

 

Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:Computer algemeen