LOCKDOWN LEESTIPS Boeken met betrekking op de Twense oorlogsgeschiedenis. Interessant om te lezen. Leuk om te geven deze feestdagen!

De luchtoorlog boven Enschede

<< Terug naar Luchtoorlog

Halifax DK259 WL-L (RCAF)

Het monument voor de Halifax DK259 en haar bemanning is op 29 september 2013 onthuld bij de kruising Kwinkelerweg/Keizersweg Boekelo. Een korte impressie door Hart van Nederland:

Foto's van de onthulling van het monument: hier

29 september 1943

Halifax bommenwerper

Een Halifax van de Canadese Luchtmacht, dit type bommenwerper storte neer op 29-09-1943 in Boekelo.
(Bron: www.rcaf434squadron.com)

Zoektocht naar het verleden

Vrijheid. Voor velen van ons tegenwoordig een algemeen begrip. Maar velen vergeten dat voor deze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze jonge mannen hun leven lieten. Mannen die opkwamen voor onze vrijheid en nu, meer dan 70 jaar geleden, niet mogen worden vergeten.

Zo ook het verhaal van de Halifax DK259 WL-L, een bommenwerper die op 29 september 1943 deel uit maakte van een groep van 352 toestellen op weg naar het Duitse Bochum. Het toestel, opgestegen vanaf de Engelse basis Tholthorpe, werd gevlogen door de Amerikaanse luitenant Jackson Temple Clary, met mede landgenoot Richard W. Stuart als 'air gunner'. Aan boord waren ook de Canadezen Hastings, Lockhart, Bellinger en Hovey samen met de 18-jarige Engelsman Bertram Thomas Henry Scudder.

Boven Twente wordt het vliegtuig aangevallen door Hauptman Egmund Prinz zur Lippe-Weisenveld, een door Hitler onderscheiden bekende en succesvolle piloot. De piloot valt het vliegtuig schuin van onderen aan en na een verwoestend salvo scheurt de romp van de bommenwerper open, waarna de lading fosforbommen in brand vliegt. William George Bellinger loopt tijdens deze aanval ernstige verwondingen op, zijn voet wordt eraf geschoten en hij loopt een ernstige buikwond op. Pilot Officer Hastings raakt aan beide benen gewond. Terwijl het vliegtuig brandend rondcirkelt blijkt de situatie hopeloos, piloot Clary geeft het bevel om uit het vliegtuig te springen. Hovey, Hastings en Lockhart komen veilig aan de grond maar worden door de Duitsers gevangen genomen. Stuart schuilt eerst nog bij de familie Boevink maar wil het gezin niet onnodig in gevaar brengen en verlaat de woning. Kort daarna wordt hij alsnog gevangen genomen.

Bellinger werd door zijn mede bemanningsleden uit het vliegtuig geholpen en kwam in de buurt van Boekelo in de bomen terecht. Hij werd uit zijn benarde positie gered door onderduiker Reisenbach en omwonenden en per brancard naar de woning van de familie Nijhuis gebracht. Hij was echter zo zwaar gewond dat hij, voor de Duitsers ter plaatse waren, overleed. De 18-jarige Bertram T.H. Scudder, vloog als vervanger deze nacht zijn eerste missie. Uit angst was hij in de staart van het vliegtuig blijven zitten. Zijn verkoolde lichaam werd later bij het te pletter geslagen toestel aan de Kwinkelerweg gevonden.

Piloot Clary
Piloot Clary
Met hulp van de familie van Heek bleef piloot Clary uit handen van de Duitsers en kwam hij in contact met het verzet. Via de beroemde 'Comet Line' wist hij binnen twee maanden terug te keren naar Engeland. Lees hier het verslag van piloot Clary

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat dit onfortuinlijke vliegtuig in Boekelo neerstortte. Een groep van vier enthousiaste mensen is druk op zoek naar het verhaal achter deze bommenwerper, zijn bemanning en de mensen die hen hielpen. Daar hebben wij de hulp bij nodig van de inwoners van Boekelo. Bent u een van die mensen die het voorval in 1943 gezien heeft, kent u mensen die erbij waren, heeft u verhalen en foto's van familieleden?? Wij hebben uw hulp nodig om dit verhaal zo compleet mogelijk te maken.

Ons doel is, naast het verhaal compleet te maken en de bemanning een gezicht te geven, te proberen een gedenkplek te maken zodat wij nooit vergeten dat er mensen zijn gevallen voor onze vrijheid.

"Laten wij nooit onze bevrijders vergeten, die solidair waren met ons en bereid waren grote offers te brengen in de strijd voor de vrijheid"

RCAF Briefing

Een briefing voor aanvang van een aanval op Duitsland, vele van deze mannen zullen hun leven laten voor onze vrijheid (Bron: www.rcaf434squadron.com)

Heeft u informatie? Neem dan contact op met Ronnie Heijink (geen familie van de webmaster), Schierbeekstraat 14 Boekelo. E-mail : rgheijink@home.nl
Ronnie Heijink - Boekelo, Rob Lanting - Hengelo, Harold Pot - Enschede, Erik Schaddelee - Usselo


Oosterbegraafplaats Enschede
Sergeant B.T.H. Berthram Thomas Hanley) Scudder Flight Engineer Royal Air Force 434 (R.C.A.F.) Sqd. | Oosterbegraafplaats Enschede

Sergeant B.T.H. (Berthram Thomas Hanley) Scudder Flight Engineer Royal Air Force 434 (R.C.A.F.) Sqd. 29 September 1943, Leeftijd 18. Zoon van Bert Henry en Edith Maud Scudder uit Hadleigh, Essex, Groot Britannie.

Flight Officer W.G. (William George) Bellinger Navigator, Royal Canadian Airforce 434 Sqdn. | Oosterbegraafplaats Enschede

Flight Officer W.G. (William George) Bellinger Navigator, Royal Canadian Airforce 434 Sqdn. 29 September 1943, Leeftijd 21. Zoon van Harold D. en Elvera L. Bellinger, uit Windsor, Ontario, Canada.


<< Terug naar Luchtoorlog


Meer lezen over de luchtoorlog in WO2

Bekijk dan eens deze boeken:


No Moon Tonight
Auteur: Don Charlwood
Pathfinder A War Autobiography
Auteur: Donald Bennett
Mosquito Victory
Auteur: Jack Currie
De gebroken vleugel van de Duitse adelaar
Auteur: E.H. Brongers
Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.

 

Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Outlet