LOCKDOWN LEESTIPS Boeken met betrekking op de Twense oorlogsgeschiedenis. Interessant om te lezen. Leuk om te geven deze feestdagen!

Contact

Collectie Enschede in WO2

Collectie Enschede in WO2 is een initiatief van Eric Heijink.
Het doel is het vastleggen en bewaren van de oorlogsgeschiedenis van Enschede en tevens het vertellen van deze verhalen aan de jongere generaties.
De tweede wereldoorlog ligt gelukkig al heel wat jaren achter ons, maar toch is de invloed van die oorlog nog steeds herkenbaar. Over enkele jaren is er niemand meer die de oorlog zelf heeft meegemaakt en dan is het aan de naoorlogse generaties om die verhalen door te geven om er zo bewust van te blijven dat vrijheid een werkwoord is waaraan we moeten blijven werken.
In Enschede is tijdens de oorlog enorm veel gebeurd op allerlei plaatsen waar we zelf dagelijks langs kunnen lopen. Het feit dat dit allemaal zo dichtbij gebeurde maakt het bijzonder confronterend.

Enkele voorbeelden van de activiteiten die de afgelopen jaren vanuit de collectie Enschede in WO2 zijn voortgekomen:

 1. 2020 Tentoonstelling ...
 2. April / Mei 2018 - Tentoonstelling "ENSCHEDE IN VERZET" in de Synagoge aan de Prinsestraat.
 3. Januari 2018 - Onthulling plaquette voor de crew van Lancaster W4335 PM-F Naast de hoofdingang van het Muziekcentrum aan de Noorderhagen.
 4. September 2017 - Expositie "Vliegveld Twenthe in WOII" tijdens de International Army Show op vliegveld Twente
 5. Mei 2015 - Documentaire "Door de ogen van" Een documentaire met enkele Enschedese oorlogsverhalen in samenwerking met TVEnschedeFM
 6. April / Mei 2015 - Expositie Enschede in WOII - Centrale bibliotheek Enschede
 7. Mei 2013 - Tentoonstelling Enschede in WO2


 8. Naast bovengenoemde activiteiten ook enkele lezingen, gastlessen op basisscholen, diverse artikelen in n Sliepsteen, het kwartaalblad van de historische societeit Enschede-Lonneker.

  Heeft u zelf verhalen, foto's, documenten of voorwerpen die betrekking hebben op de oorlog in Enschede. Neemt u dan contact op. Of het nu gaat om achtergrond achter de slachtoffers van de bombardementen, verzetsmensen, nsb-ers, Duitsers, bevrijders of om zaken die binnen uw familie bewaard zijn gebleven. Ik hoor graag van u. U kunt contact opnemen via 0534320205 of via info@secondworldwar.nl.

    Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
  Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
  Klik dan hier om mij te mailen.

   

  Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

  Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
  Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:  Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

  Outlet