LOCKDOWN LEESTIPS Boeken met betrekking op de Twense oorlogsgeschiedenis. Interessant om te lezen. Leuk om te geven deze feestdagen!

Herdenking en viering

Herdenken

Elk jaar word er op een aantal momenten stilgestaan bij de tweede wereldoorlog. Deze herdenkingsmomenten kunnen ook nu nog steeds op een grote belangstelling rekenen.

4 mei herdenking

Oorlogsmonument in het VolksparkOp vier mei wordt er ieder jaar een herdenkingsdienst gehouden in de Grote kerk op de Oude markt in het centrum van Enschede. Na afloop van de dienst gaat men in stille tocht naar het oorlogsmonument in het Volkspark. Daar bij de indrukwekkende beeldengroep die is ontworpen door Mari Andriessen wordt stilgestaan bij de tweede wereldoorlog en bij andere recente conflicten in de wereld. Met gedichten en speeches worden we er aan herinnert dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat deze een hoge prijs heeft. Na de speeches wordt twee minuten stilte gehouden waarna diverse organisaties kransen leggen bij de beeldengroep.
4 mei herdenking in het Volkspark Enschede

4 mei herdenking in het Volkspark Enschede

4 mei herdenking in het Volkspark Enschede

 

Indië herdenking

Ieder jaar op 15 augustus, de dag van de Japanse kapitulatie wordt er bij het Indië monument in het Bleidenstijnpark een herdenking gehouden. Alle namen van de Enschedeërs die in Nederlands-Indië zijn omgekomen werden daarbij genoemd. Bij het monument worden de Nederlanders herdacht die vielen in Nederlans Indië in de tweede wereldoorlog tussen 1941 en 1945 maar ook de Nederlanders die vielen in de periode daarna tot de Indonesische onafhankelijkheid in 1949.

Herdenking Twentse razzia

Op 13 September wordt de razzia van 13 en 14 september 1942 herdacht. Op die twee dagen werden in Enschede 105 joodse mannen opgepakt en op transport gesteld naar het concentratiecamp Mauthausen. Binnen een jaar was niemand van hen meer in leven. De razzia was het Duitse antwoord op het doorsnijden van telefoonkabels van de Duitse Wehrmacht langs de spoorlijn Enschede - Hengelo door mensen van het verzet.
De herdenking wordt gehouden bij het Mauthausen monument dat voor de Synagoge in de Prinsestraat staat. Scholieren van de school die naast de Synagoge staat zijn bij die herdenking aanwezig.

 

 

Vrijheid vieren

De afgelopen jaren is de bevrijding van Enschede een aantal keer op grootse wijze herdacht. De laatste keer op 5 mei 2015.

2015 - 70 jaar bevrijding

Foto's van de bevrijdingsparade in de binnenstad.
Bevrijdingsparade 2015

Bevrijdingsparade 2015

2010 - 65 jaar bevrijding

In de maanden april en mei 2010 is er ruime aandacht besteed aan de tweede wereldoorlog en bevrijding van Enschede. In de Centrale Openbare Bibliotheek werd op 1 april 2010 de tentoonstelling 65 jaar bevrijding geopend door burgemeester Den Oudsten. De tentoonstelling bestond met name uit informatieborden en enkele voorwerpen. Meest in het oog springende voorwerpen waren de britse militaire motor en het houten schaalmodel van een Britse Cromwelltank. Het schaalmodel ..
De vijf jaar eerder ontwikkelde wandel en fietsroute die langs diverse plekken leidt in Enschede die nog herinneren aan de tweede wereldoorlog wordt in 2010 opnieuw uitgegeven en gratis verspreid vanuit de Bibliotheek.

Vanuit de Synagoge is er een programma samengesteld dat bestaat uit rondwandelingen onder leiding van een gids waarbij wordt stilgestaan bij het joodse leven in Enschede en de oorlog. Tevens worden er in de Synagoge een aantal lezingen rondom het thema oorlog gehouden.
Op vijf mei 2010 wordt het bevrijdingsprogramma in Enschede afgesloten met een grote bevrijdingsoptocht. In de optocht reden de Britse veteranen Ray Robinson en Ernest Briggs mee die op 1 April 1945 hebben deelgenomen aan de bevrijding van de stad.
Om het geheel te omlijsten zijn er diverse muziekoptredens in de stad.
Studentes in kleding uit de jaren 40.

Studentes in kleding uit de jaren 40.

Nederlandse veteranen - Enschede 5 mei 2010

Nederlandse veteranen - Enschede 5 mei 2010.

Bevrijdingsoptocht 2005

Een lichte tank - Stuart tank

Bekijk de foto's van de bevrijdingsoptocht in 2010.

2005 - 60 jaar bevrijding

Monument bij de LonnekerbrugDiverse feesten en een grote parade door het centrum van de stad. Een shermantank maakt deel uit van de parade. Aan het stadhuis hangen lange banieren waarop het Wilhelmus staat. Een groep britse veteranen is aanwezig bij de herdenking en doet mee aan de parade.
Ook in 2005 is er een expositie in de Centrale Openbare Bibliotheek van Enschede. De expositie werd op 1 april geopend door burgemeester Mans. Op de oude markt is op 5 mei een bevrijdingsfestival met optredens van o.a. Candy Dulfer. Er wordt een historische stadswandeling uitgezet door de gemeent die gaat door de Stadswijde en de Veldkamp. De stadswandeling heeft als start de Synagoge in de Prinsestraat. Op 3 april 2005 wordt het monument bij de Lonnekerbrug onthuld in bijzijn van Britse veteranen. Het monument herdenkt de 20 geallieerde soldaten die tussen 1 en 3 april vielen bij de bevrijding van Enschede. Bij de onthulling was een shermantank aanwezig. Het monument staat op de plek waar de geallieerden om de strijd rond de Lonnekerbrug vijf soldaten verloren. De brug werd opgeblazen toen enkele tanks en twee Staghound pantserwagens net over de brug waren. Meerdere voertuigen werden uitgeschakeld door de 88MM luchtafweerkanonnen die bij de brug stonden opgesteld.
Bevrijdingsoptocht 2005

Doedelzakken van een pips and drums band

Bevrijdingsoptocht 2005

Motoren van de binnenlandse strijdkrachten NBS.

Bevrijdingsoptocht 2005

Britse en Canadeze veteranen op een Shermantank

Bekijk de foto's van de bevrijdingsoptocht in 2005.

2000 - 55 jaar bevrijding

Bevrijdingsoptocht 2000

Daimler MK-I Scoutcar, Bevrijdingsoptocht 2000 in Enschede.

Bevrijdingsoptocht 2000

Jeep Willys - Bevrijdingsoptocht in Enschede 5 mei 2000, 55 jaar bevrijding.

Bevrijdingsoptocht 2000

Luchtmachtpersoneel van vliegbasis Twente - Bevrijdingsoptocht in Enschede 5 mei 2000

 

1995 - 50 jaar bevrijding

Bevrijdingsoptocht 1995

Britse vetaranen op Sherman tank - Bevrijdingsoptocht 1995 in Enschede.

Bevrijdingsoptocht 1995

Coldstream Guards - Bevrijdingsoptocht in Enschede 5 mei 1995, 50 jaar bevrijding.

Bevrijdingsoptocht 1995

Coldstream Guards band - Bevrijdingsoptocht in Enschede 5 mei 1995

Bekijk de foto's van de bevrijdingsoptocht in 1995.

 

<< Terug naar voorpagina

Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.

 

Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Outlet