LOCKDOWN LEESTIPS Boeken met betrekking op de Twense oorlogsgeschiedenis. Interessant om te lezen. Leuk om te geven deze feestdagen!

Bevrijding van Enschede

Haaksbergsestraat in Enschede 1 april 1945. Het gemeentehuis is zichtbaar op de achtergrond.

De bevrijders zijn er. Een Britse Sherman tank rijdt door de Haaksbergsestraat in Enschede 1 april 1945

[...]Enschede zondagnacht.
Vandaag zijn de bevrijdingstroepen gekomen. Laat in de avond nog hebben wij het nieuws van de bezetting van het stadhuis, de arrestatie van burgemeester Jager gestencild. Hier, in het noordelijk stadsdeel hebben de mensen nog geen Tommy gezien, maar in ons nieuwsbulletin lazen zij, hoe over de Haaksbergerstraat de lange colonne van tanks en auto's kwam aanrollen en hoe wij de bevrijders verwelkomd hebben.
Maar nog is Enschede niet vrij. In de richting van het vliegveld staat een stuk Duits geschut en over ons huis gieren de granaten, die ergens niet ver hier vandaan, met een doffe klap uiteenspatten.
Enige uren duurt dit helle hellefeest; dan zwijgt het geschut en begin ik bij het licht van een kaarsvlam aan het hoofdartikel voor de volgende dag:

"Bevrijding - herrijzing".

De volgende dag is een feestdag. Wij beschikken nog niet over een eigen apparaat. Tot nog toe konden we het met een schrijfmachine en een stencilinrichting af. Maar onze krant-in-wording kan wel al rekenen op een aantal toegewijde helpers en zo verschijnt op de Tweede Paasdag, deze feestdag in twee'rlei zin, het eerste gedrukte nummer van ons blad.
Hulde aan de makkers, die onmiddellijk bereid bleken in deze toch zo kostbare uren aan de zetbok te gaan staan en letter voor letter, regel voor regel in elkaar te zetten. Hulde aan de drukker, aan de vrijwillige helpers, die het mogelijk maakten, dat desondanks het ontbreken van electrische stroom, ons eerste nummer van de pers kwam![...]

Artikel verschenen in Het Vrije Volk - Enschede - 31 maart 1945

<< Terug naar bevrijding

Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.

 

Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Outlet