LOCKDOWN LEESTIPS Boeken met betrekking op de Twense oorlogsgeschiedenis. Interessant om te lezen. Leuk om te geven deze feestdagen!

Bevrijdingsflits

De bevrijders in Twente

De bevrijders in Twente. Foto uit Vrije Twentsche Courant, Een uitgave van de Stichting "Het Parool" van maandag 1 April 1946

...Zojuist zijn er Fallschirmjäger in onze straat verschenen. Ze parkeren hun auto haastig tussen een paar huizen. We staan met kloppend hart af te wachten wat er gebeuren gaat... Er lopen hardnekkige geruchten, dat ze hier in stelling willen gaan. De mensen komen weer uit hun huizen en kijken toe. Geheel nuchter zijn de soldaten niet meer, ze lallen en brallen onzin, zwaaien met flessen brandewijn, geven ze weg, strooien met koekjes en er vindt een bacchanaal op straat plaats, waaraan enkele buurtbewoners mee doen. Onafgebroken donderden de kanonnen in de stad. We proberen gewaar te worden hoe de situatie is. "Der Amerikaner sitzt am Bahnhof" zegt een der soldaten. Ze zijn uit Rees komen lopen, gevlucht voor Montgomery's troepen. Pantservuisten worden nagekeken, gereed gelegd... "Jabo's!" brult een parachutist, die met de fiets in de hand op den uitkijk staat. Er giert een vliegtuig laag over de stad. Plotseling een motor met militaire politie. Met scherpe bevelen en een paar salvo's van een machinepistool worden de bewoners in hun huizen gejaagd. Auto met soldaten verdwijnt. Even later komen terug, maar voor korten tijd. Dan gaan e opnieuw en nu voor goed.
Even later... alles loopt uit de huizen om den hoek, ik ren mee ook den hoek om... Daar staat een tank, alles roept en juicht. De eerste! Er gaat een brok in mijn keel zitten. Eindelijk! Het moment, waar we zolang op hebben gewacht. Nog is het gevaarlijk op straat, er komen meer tanks, een jongen waarschuwt, dat de moffen verderop een kanon opstellen. De geschutstorens gaan dicht, loopen worden gericht, dreigende stilte... plotseling een gefluit en de eerste granaat vliegt over ons heen. In paniekstemming vlucht iedereen de huizen in. Geratel van mitrailleur klinkt nu, dat spoedig verstomt. We gaan weer op straat. Overal davert het geschut doch de mensen zijn niet meer te houden. De eerste vlaggen worden uitgestoken. Overal staan nu pantserwagens, kanonnen en auto's. De Tommies zijn gul, deelen chocola en sigaretten uit. Mijn buurman straalt van vreugde en roept me toe" "My first English cigarette!" Over de straat hangt een geur van Players... Groot en klein heeft zich met Oranje getooid. Het is alosf ik droom, en toch is het tastbare werkelijkheid: vrij! Gelukkig..

H.K.

Artikel uit Vrije Twentsche Courant, Een uitgave van de Stichting "Het Parool" van maandag 1 April 1946

<< Terug naar bevrijding

Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.

 

Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Outlet