LOCKDOWN LEESTIPS Boeken met betrekking op de Twense oorlogsgeschiedenis. Interessant om te lezen. Leuk om te geven deze feestdagen!

De luchtoorlog boven Enschede

<< Terug naar Luchtoorlog

Short Stirling EH961

31 augustus 1943

De Stirling III EH961 ZO-'D' van het 196ste Squadron Royal Air Force stijgt op 31 augustus 1943 om 20:37 op van vliegveld Witchford. EH961 wordt op de heenweg naar Berlijn om 23:28 neergeschoten door een Messerschmitt 110 nachtjager van Hauptman August Geiger van het III/NJG 1 van vliegveld Twente. Het toestel stort neer in de hoek Zuidesmarkerrondweg-Knalutteweg-Lappenpad en de Duitse grens in het buitengebied van Enschede. Hauptman Geiger denkt op dat moment dat hij een Lancaster heeft neergeschoten.
Sergeant J Griffiths, Sergeant G P Poynter, Sergeant G A Sperring en de Canadees Sergeant G S Auld RCAF worden gevangen genomen. Flying Officer D L P Justice en Sergeant I Llewellyn komen om. Sergeant C P Pierce RCAF raakt zwaar gewond en overlijd enkele uren later.

John Griffiths - Piloot van Short Stirling EH961
Voor piloot Griffiths was het zijn 15e missie. 12 in een Wellington en zijn derde of vierde in de Short Stirling.Pilot's and flight engineer's notes. Short Stirling I, III, IV.
Pilot's and flight engineer's notes. Short Stirling I, III, IV. Collectie: E. Heijink

De slachtoffers worden op 2 september begraven op de Oosterbegraafplaats in Enschede. Met zijn 18 jaar is Sergeant Pierce niet alleen een van de jongste Canadezen die tijdens een vlucht van Bomber Command wordt gedood maar is hij ook een van de jongste navigators in operationele dienst.


Bodemvonst van de Short Sterling EH961. Collectie Enschede in WO2

De staartschutter Sergeant G.S. (Dennis) Auld, RCAF herinnert zich: "Zoals de meesten bij de luchtmacht werd begon ik mijn avontuur bij de RCAF niet vanwege een wens om bombardementsvluchten uit te voeren maar vanwege een passie om te mogen vliegen." Dennis Auld kwam uit Winnipeg Canada. Auld weet dat de rol van staartschutter door velen niet werd geambieerd maar hij had zich neergelegd bij zijn rol. Tijdens de vlucht had hij vaak niet veel anders te doen dan zitten en wachten terwijl anderen zoals de piloot, de navigator en de bommenrichter meer moeite moesten doen om het hoofd koep te houden. De bemanning kroop op drie eerdere momenten door het oog van de naald.

"In die enerverende nacht van 31 augustus 1943, zigden we waar we hadden moeten zaggen om het zo maar te zeggen en vanuit het niets kwam een pakket lood. Toen we ons realiseerden dat het toestel verloren was en alles verloren leek inclusief onszelf sprongen we uit het toestel. Van daar was het het bekende verhaal en kwam ik in Stalag IV B terecht samen met de andere jongens die de pech hadden om hun toer hier te eindigen."
Britse hulzen, gevonden op de crashlocatie van Short Sterling EH961. Collectie Enschede in WO2


Bodemvondsten van de crashlocatie van Short Sterling EH961, waaronder het reddingsfluitje dat vermoedelijk van een van de bemanningsleden afkomstig is. Collectie Enschede in WO2

Pilot's and flight engineer's notes. Short Stirling I, III, IV.
Nooduitgangen in Short Stirling. Collectie: E. Heijink


Flight Sergeant C.P. (Charles Philips) Pierce, Royal Canadian airforce 196 (R.A.F.) Sqdn | Oosterbegraafplaats Enschede


Bronnen:
Familie van piloot J Griffiths
Bommen op Enschede, Uitgave van de EHBO, 1 april 1946.
Enschede 1940-1945, T. Wiegman, To Hell in a Halifax, Herbert Krenz
www.raf38group.org
van GRASMAT tot FLIEGERHORST, C. Cornelissen
http://nimh-beeldbank.defensie.nl

<< Terug naar Luchtoorlog


Meer lezen over de luchtoorlog in WO2

Bekijk dan eens deze boeken:


No Moon Tonight
Auteur: Don Charlwood
Pathfinder A War Autobiography
Auteur: Donald Bennett
Mosquito Victory
Auteur: Jack Currie
De gebroken vleugel van de Duitse adelaar
Auteur: E.H. Brongers
Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.

 

Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:Computer algemeen