Het dagboek van Efrat Schut

Uit het dagboek van Efrat Schut:

Efrat Schut hield de gehele oorlog een dagboek bij. Hierin worden op een nuchtere manier de dagelijkse gebeurtenissen, hoe verschrikkelijk ook soms, afgewisseld met het nieuws zoals hij het hoorde. #oorlogsdagboek#enschede#wereldoorlog

Zaterdag 21 augustus 1943 – Prachtig mooi weer.

Ik heb vader zijn fiets in orde gemaakt. Een reep van een auto binnenband over die oude band van mij heen geplakt en die op het voorwiel van vader gezet. Gras gehaald voor de konijnen en bij Snippers een biertje gedronken.

Woensdag 1 september 1943 – Mooi weer

Papa en ik zijn naar de vliegmachine kijken geweest welke gisteravond tegen twaalf uur naar beneden is geschoten.

Zondag 10 oktober 1943 – Prachtig weer

Nog even naar Kappers geweest, die moest posten. Er was niet veel nieuws. Naar ’t Stroinksbleek geweest. Papa, Daan, Hissink en ik zijn naar Zwijnenberg geweest. We hebben meikevertjes gooien gedaan. Riki is met Mini naar de zondagschool geweest.

Het is vanmiddag een ontzettende middag geweest. Er is een waar luchtgevecht boven de stad geweest. Omstreeks twee uur kon je al donderen horen in de verte en tegen drie uur was het hier boven de stad. Het waren allemaal vliegtuigen en schieten en bommen. Vooral het Hogeland moet weer erg zijn. Het brandde weer overal in de stad. Wagens vol gewonden en ook doden waren op de beide ziekenhuizen aangekomen.

Papa is nog even hier geweest. Daan en Marie en Riki waren net met de oude lui op het station geweest. Ze hebben opoe Hissink met paard en wagen van de Duitsers weer naar huis gebracht. Ik heb nog drie jongens twee op mijn fiets en een bij mij achterop de fiets naar Oldenzaal gebracht, die waren hier naar het ziekenhuis geweest en waren met de trein over Hengelo naar hier gekomen maar konden niet weer terug.

Maandag 11 oktober 1943 – Prachtig weer

Het is niets dan narigheid in de stad. Overal zijn bommen en brandbommen neergekomen op het Hogeland, het fabriek van Menko aan de Brinkstraat is ook getroffen. Het heeft aardig gebrand. Op de Parkweg en Tubantiasingel is het erg geweest. Daar moeten verscheiden mensen dood zijn gekomen die van de match E. Boys – Tubantia zijn weggegaan. Het fabriek Schuttersveld moet ook geheel kapot zijn.

Herman Gieskes zijn zoon Herman die in de smederij aan de Roomweg is, is door een schot in de rug aardig gewond. Ze hadden de kogel wel verwijderd maar zijn toestand was ernstig. Een zoontje van Siest de Jong is ook gedood en zijn vrouw gewond. Er moeten op ’t ogenblik +/- 90 doden en 100 gewonden zijn.

Een van de broers, van die jongens welke ik gisteren naar Oldenzaal heb gebracht heeft ons 6 stoeten bonnen gebracht. Goed voor 6 stoetens.

Donderdag 12 oktober 1943 – Mooi weer

Groeneveld is hier geweest en heeft gezegd dat we vanavond bij hem vergadering hadden over de te bouwen schuilkelder. Ik ben er ’s avonds heengeweest. Aanwezig waren: Naber, ter Mors, Leeferink, Groeneveld, te Lintelo, v/d Vegte, ter Horst, Kits, Johan Benneker en Kaptein. De krant staat nog weer vol over het bombardement van zondag j.l.

Woensdag 13 oktober 1943 – Mooi weer

Riki moest een dubbeltje meebrengen in school voor een krans, voor een jongetje uit de vijfde klas dat zondag ook is verongelukt.

Donderdag 14 oktober 1943

De krant staat vol over de begrafenissen van het bombardement van j.l. zondag.

Vrijdag 15 oktober 1943

Herman Gieskes zijn zoon knapt al weer aardig op. Ze hebben zijn darmen gelast.

Zaterdag 16 oktober 1943

Om 5 uur hebben we schuilkelder vergadering gehad bij de Lunter. Het is nu zo vanaf Jan Teunder tot en met Kapitein. Bij Teunder is de kelder onder de fabriek in orde gemaakt en bij Kaptein. Het is in twee groepen verdeeld van Teunder, t.e.m. v.d Vegte en wij moeten dan naar Kaptein. De kosten zijn voorlopig f 25,-