Tentoonstelling.

ENSCHEDE IN VERZET

Tentoonstelling

Enschede in Verzet

In september 1941 werden in en om Enschede 105 Joodse mannen opgepakt bij een razzia en op transport gezet naar Mauthausen. Van hen kwam niemand terug. Deze dramatische gebeurtenis was gek genoeg één van de aanleidingen, die er uiteindelijk voor zou zorgen dat, naar verhouding, veel Enschedese Joden de oorlog zouden overleven.

Van 2 april t/m 30 mei 2018 is in de Synagoge in Enschede de tentoonstelling Enschede in Verzet te zien. De tentoonstelling is een samenwerking van de Synagoge en SecondWorldWar.nl. Hierbij worden de persoonlijke verhalen verteld van bekende en minder bekende verzetsmensen. Mensen die de keuze maakten om anderen te helpen toen die vraag zich voordeed.

Het verzetswerk begon vaak bij de vraag om onderdak voor een joodse kennis, geallieerde piloot of gevluchte krijgsgevangene. Binnen laten of niet? Een keuze die grote risico's met zich mee bracht en die voor een aantal van hen de dood betekende.

"Ik ben niet bij het verzet gegaan, ik ben erin gerold" aldus oud-verzetsman Henk van Gelderen. En zo ging het bij velen van hen.

De synagoge is een bijzondere locatie voor de tentoonstelling. Tijdens de Duitse bezetting werd de synagoge in gebruik genomen door de Sicherheidsdienst en zaten meerdere verzetsmensen hier opgesloten.

De synagoge is geopend voor publiek op zondag, dinsdag, woensdag en donderdag van 11 tot 17 uur. Kijk voor meer informatie over de Synagoge op synagogeenschede.nl.
De toegangsprijs voor de Synagoge is EUR 4,50 voor bezoekers van 18 jaar en ouder.

Adres: Prinsestraat 14 Enschede

Voor inhoudelijke vragen over de tentoonstelling kunt u mailen naar info@secondworldwar.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op: http://facebook.nl/enschedeinwo2

Miljoenen artikelen