Fotoboek: Twente 40-45

Bestel hem hier

Jan Haverkate en Gerard Vaanholt zijn de samenstellers en auteurs van Twente 40-45. Het nieuwe fotoboek van uitgeverij WBOOKS brengt op indringende wijze de vijf oorlogsjaren in de regio in beeld. Er is gebruik gemaakt van de beste foto’s uit collecties in binnen- en buitenland. Het zijn vooral foto’s van mensen, maar met de oorlog altijd dichtbij.

Kinderen op een legermotor. Huizen die in puin zijn geschoten. Portretten van oorlogsmisdadigers die van muren worden gerukt. Colonnes marcherende soldaten in de straten. Bruggen die worden bewaakt. Rookwolken boven steden, neerstortende vliegtuigen en oprukkende tanks. Bloemen die op veldgraven worden gelegd. Blijde burgers die hun bevrijders verwelkomen. We kennen de beelden en meestal komen ze van ver. In dit boek komen ze uit ons eigen gebied. Wat de lezer ziet, zijn onze eigen straten, onze eigen ouders, onze eigen steden en dorpen, onze eigen huizen en onze soldaten. Dat maakt ze anders dan andere beelden.

Op de omslag van Twente 40-45 staan twee vrolijke jongetjes, gefotografeerd in Enschede op de dag van de bevrijding. Zittend op de motoren van hun bevrijders en gekleed in hun uniformen, terwijl hun ouders op de achtergrond lachend toekijken. Het boek sluit af met een foto van drie meisjes die, niet veel later, op een warme nazomerdag bloemen leggen op het graf van een omgekomen Canadese soldaat op de provisorisch ingerichte begraafplaats in Holten. Kinderen die de oorlog overleefden en de belofte inhielden van een betere wereld. Dat er aan die betere wereld elke dag opnieuw gewerkt moet worden, is de boodschap van dit boek.

Twente 40-45 verschijnt in de reeks 40-45 over lokale en regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De reeks staat onder redactie van René Kok en Erik Somers, beiden verbonden aan het NIOD.

Direct Twente 40-45 bestellen? Dat kan hier.Jantina verzetsvrouw in Enschede.
Ze sluit zich aan bij verzetsgroep Overduin en brengt Joodse en zigeunerkinderen naar onderduikadressen. Daarbij gebruikt ze soms de SS-kaart die ze nog heeft. Ze wordt opgepakt, gemarteld en vernederd. Na de oorlog wordt Jantina door velen als een vrouw van een SS’er gezien. De rest van haar leven vecht ze tegen depressies en manische buien. De oorlog blijft in haar binnenste woekeren. Dit is een waargebeurd verhaal.


Ik hoor graag van u wat u van de website vindt.
Wanneer u informatie wilt delen is dat ook erg welkom.
Klik dan hier om mij te mailen.

 

Recent uitgebrachte boeken over WOII in Enschede / Twente

Wilt u verder lezen over Enschede tijdens de tweede wereldoorlog?
Er zijn in de afgelopen tijd diverse interessante boeken uitgebracht:Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Outlet