
Verzetsherdenkingskruis van Simon Kogenhop
Dit verzetsherdenkingskruis werd postuum toegekend aan Simon Kogenhop, communist en verzetstrijder. Amsterdam 30 april 1907 – Neuengamme 7 februari 1943.
Met dank aan Roelof IJspeerd hebben we deze onderscheiding toe mogen voegen aan de collectie.

Biografie (Bron: Vriendenkring Neuengamme):

Simon Kogenkop was huisschilder en zijn vrouw (Anna Catharina Horn) was naaister. Ze hadden het erg krap. Simon en Anna – die in het verzet zaten – zijn in de nacht van 25 juni 1941 samen met 600 andere communisten en verzetsmensen opgepakt. Ze mochten geen afscheid nemen van hun twee kinderen. De sleutel van de woning moesten zij afgeven aan de politierechercheur. De SD-er die bij de straatdeur stond te wachten gaf hem aan de benedenburen.
Simon werd via Schoorl naar Amersfoort gebracht en daarna naar het concentratiekamp Neuengamme waar hij op 7 februari 1943 is overleden. Anna ging na Schoorl naar de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam en, omdat ze daar ziek werd, naar het Wilhelmina Gasthuis. Dit werd al snel bekend. Ze mocht van de verpleging voor het raam liggen. Haar twee kinderen gingen aan het eind van de dag naar het WG en zwaaiden naar hun moeder die voor het venster in bed lag. Daarna hebben ze hun moeder niet meer gezien tot ze na de oorlog terugkwam uit Ravensbruck (ze heeft ook nog korte tijd in de gevangenis aan de Amstelveense weg gezeten en in het Oranje Hotel in Den Haag).
Anna ontving na de oorlog eveneens het Verzetsherdenkingskruis.

