Groep Overduin – De hulp aan Joden

Ds. Leen Overduin is als christen er van overtuigd dat hij de vervolgden moet helpen. In de oorlog hielp hij de Joden en in de naoorlogse jaren heeft hij N.S.B.-ers geholpen.
Na de razzia van 1941 waarbij meer dan honderd Joodse mannen uit met name Enschede maar ook uit andere Twentse steden en dorpen worden weggevoerd naar Mauthaussen komt Ds. Overduin in contact met de Joodse raad in Enschede. Overduin regelde onderduikadressen voor Joden waarvan bekend was dat ze binnenkort op transport zouden gaan. Daarbij werden de onderduikadressen soms met aandringen verkregen.
De Joodse raad bestond uit S.N. Menko, textielfabrikant, I. Van Dam, textielfabrikant, C.B. Sanders, procuratiehouder. Sanders is contactpersoon voor de illegaliteit. Sanders wordt samen met John van Gelderen opgepakt na verraad onderweg naar onderduikadres. Voorganger A. De Vries is actief in joods verzet. Overduin wist zelfs bij NSB-ers onderduikadressen te vinden. De groep Overduin werkte door het hele land.

Het bombardement op 10 oktober 1943 zorgde voor grote problemen voor de groep. Veel onderduikers waren na het bombardement op slag opnieuw dakloos.
Overduin was op 31 maart ook aanwezig op de Sumatrastraat maar werd min of meer weggestuurd door Huschka, wat voor Overduin zijn redding betekende.

Lees meer over Leendert Overduin en de groep Overduin in het boek van A. Bekkenkamp.

In 2015 is er een boek verschenen over één van de leden van de verzetsgroep Overduin. Het boek: >Jantina, Oorlog in een Engel van auteur Metje Blaak.